Poloha, obyvatelstvo...

06.07.2013 14:44

Nepál je malá vnútrozemská krajina, ktorá leží v Himalájach. Je to hinduistický štát, hoci mnohí obyvatelia vyznávajú zmes hinduizmu a budhizmu. Až do roku 1991 tu bol absolútnym vládcom kráľ. V tom istom roku sa v krajine po prvýkrát uskutočnili demokratické voľby. V Nepáli dnes vládne volený parlament a vláda. Každoročne sem prichádzajú cestovatelia a turisti, ktorí prinášajú tejto veľmi chudobnej krajine cenné príjmy.

Nepálčania
V Nepáli jestvujú rôzne skupiny obyvateľstva. Šerpovia z východnej Himaláji sú schopní horolezci. Gurkhovia sú známi svojou odvahou a vojenskou obratnosťou po celom svete. Nevárcov z doliny Káthmandú reprezentujú vynikajúce drevorezby, ktoré zdobia mnohé nepálske chrámy a domy. Viac ako polovicu obyvateľstva tvoria Nepálčania indoeurópskeho pôvodu.

Horské terasy
Asi 90 % Nepálčanov sa venuje poľnohospodárstvu. Na vzorne udržiavaných terasách zarezaných do svahov hôr sa pestuje ryža. Terasy umožňujú pestovanie plodín na pôde, ktorá by bola inak nedostupná. Dobrá úroda závisí od monzúnových dažďov.

Káthmandú
Káthmandú je hlavné a zároveň najväčšie mesto Nepálu. V starej časti mesta sa nachádza množstvo úzkych uličiek a námestí lemovaných starodávnymi chrámami a pamätníkmi. V jednom z chrámov žije Kamán' Déví, žijúca bohyňa. Je to mladé dievča, ktoré predstavuje hinduistickú bohyňu Parvátí. Ako bohyňu ju uctievaju do puberty.

Poloha
Krajina leží v Himalájach. Vysoké Himaláje utvárajú severnú hranicu štátu. V hradbe 6000 – 7000 m n. m. vysokých štítov leží aj najvyšší vrch Zeme Mount Everest (Sagarmatha, 8848 m n. m.). Smerom na juh rozčleňujú 4000 až 1500 m vysoké pásma pohorí úrodné nepálske údolia a panvy. Na juhu sú nížiny zvané teraje, ktoré pokrývajú močiare, vysokotrávnaté savany a tropické džungle. Krátky čas patrila krajina do anglického poručia. Nerastné suroviny má značné ( rudy medi, grafit, turmalín ).