Nepál ide prenajímať hory

12.03.2014 14:14

Nepál chce odpútať pozornosť od Everestu

Nepál zvažuje plán prenajímať menej frekventované himalájske vrchy súkromným turistickým spoločnostiam, aby tak zmiernil prevádzku na Mount Evereste a pomohol miestnej ekonomike.

V rámci tohto plánu by si nepálske a zahraničné súkromné firmy a spoločnosti mohli prenajímať z 326 otvorených himalájskych vrcholov a propagovať ich ako novú turistickú destináciu.

Z toho by pre Nepál plynuli nové príjmy, ale taktiež by to mohlo odlákať časť horolezcov z najvyššej hory  sveta,  na ktorej je každú sezónu pomerne rušno. Zatiaľ nie je jasné, kedy by nepálska vláda mohla začať tento plán uskutočňovať.

Ministerstvá ešte dolaďujú také podrobnosti, ako napríklad koľko vrcholov by bolo k dispozícii na prenájom a na akú dlhú dobu. V posledných týždňoch Nepál zaviedol viacero opatrení na posilnenie turistiky, ktorá je kľúčová pre miestne hospodárstvo. Zároveň sa ale snaží pribrzdiť davy, ktoré smerujú na Mount Everest.

Oficiálni činitelia preto znížili poplatky za výstup na ďalšie hory a vydali nariadenie, na základe ktorého musí každý horolezec zniesť z Mount Everestu najmenej osem kilogramov odpadkov okrem svojich vlastných