Parlamentné voľby v Nepále odstavili od moci maoistov

28.11.2013 12:36

Nepálska maoistická strana, ktorá po historických voľbách v roku 2008 ovládla tamojšiu politickú scénu, by mala čoskoro skončiť v ústraní.

Vyplýva to z výsledkov najnovších volieb do takzvaného Ústavodarného zhromaždenia, ktoré sa v krajine konali 19. novembra. Podľa stále neúplných údajov zverejnených vo štvrtok Zjednotenú komunistickú stranu Nepálu predbehol sociálnodemokra­tický Nepálsky kongres, ako aj marxisticko-leninistická Komunistická strana Nepálu, vzhľadom na zložitý volebný systém sú však celkové počty kresiel zatiaľ nejasné.

Zo zverejnených čísiel je pritom zrejmé, že víťazstvo patrí Nepálskemu kongresu, ktorý je jednou z najstarších politických strán v krajine a v 50. rokoch minulého storočia v nej viedol prodemokratické protesty.

Ústavodarné zhromaždenie so 601 členmi plní úlohu dočasného parlamentu v rámci prechodu od monarchie k republikovému zriadeniu. Porazenú stranu tvoria bývalí povstalci, ktorí v rokoch 1996 až 2006 viedli občiansku vojnu proti kráľovi Gjánéndrovi. Ten sa nakoniec vzdal moci a vodca maoistov Pušpa Kamal Dahal známy pod prezývkou Pračanda (Prudký) sa stal v roku 2008 prvým povojnovým premiérom Nepálu.